Szkola Podstawowa
   Strona głównaLinkiGaleriaKontaktMapa dojazdu
Logo Szkoły
Nasza szkoła
 Strona główna
 Nasz patron
 Historia szkoły
 Dyrekcja
 Nauczyciele
 Pedagog
 Psycholog
 Logopeda
 Biblioteka
 Świetlica
 Samorząd uczniowski
 Zajęcia pozalekcyjne
 Terminarz
 Plan lekcji
Dokumenty szkolne
 Statut
 Program Rozwoju
 Regulamin Porządkowy
 Program wychowawczo-
 profilaktyczny

 Procedury
 bezpieczeństwa

 Procedury
 Stypendia motywacyjne
 Regulamin kompleksu
 sportowego

 Wyniki sprawdzianu
 w klasach VI

 Bezpłatne podręczniki
 Regulamin boiska
 Polityka ochrony
 dziecka

Druki do pobrania
 Karta kolonii
 Podanie o duplikat
 legitymacji

Dziennik
 Dziennik elektroniczny
Ogłoszenia
 Regulamin dowozu
 uczniów

 Rozkład jazdy autobusu
Obiady
 Menu (03.06 — 14.06)
 Regulamin i oferta
 cenowa

 Umowa - korzystanie
 z obiadów

 Kontakt
1% podatku
 Przekaż 1% podatku
Rada Rodziców
 Prezydium RR
 Regulamin RR
 Protokoły zebrań RR
 Składka na RR
 Konto Rady Rodziców
 Archiwum
Zdrowie w kolorze- siła 5 kolorów w zdrowej diecie
Aktualności
Zdrowie w kolorze- siła 5 kolorów w zdrowej diecie


Natura dała nam spory wybór warzyw i owoców. Różnią się one między sobą nie tylko smakiem, kolorem i wyglądem, lecz także zawartością odżywczą. Naukowcy podzielili warzywa i owoce na 5 grup kolorystycznych:
żółto-pomarańczowa, czerwona, zielona, fioletowa i biała.
Aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości naturalnych witamin i składników mineralnych, zadbajmy o różnorodną dietę. Im większe zróżnicowanie warzyw, owoców i soków w naszym menu, tym więcej wartościowych składników trafia do naszego organizmu.
W kolorach warzyw i owoców tkwi ich zdrowotna siła. Im intensywniejsza barwa, tym więcej korzystnych substancji. Jedząc codziennie owoce i warzywa z różnych grup kolorystycznych, dostarczamy sobie bogactwa witamin i mikroelementów. www.5porcji.pl

Zdrowie w kolorze - Konkurs plastyczny dla klas IV – VI SP
Zapraszamy do udziału w konkursie plastycznym związanym z promocją zdrowia w naszej szkole Podobnie jak w ubiegłym roku szkolnym przewiduje się kilka etapów konkursu , w każdym z nich pracę należy wykonać podaną techniką plastyczną, Podpisane prace proszę przynosić do sali plastycznej ( C 102 ).
Nagrody będą przyznawane po każdym etapie konkursu, a wręczane po dwóch kolejnych etapach : 20.12. 2013, 21.03.2014 i 30.05. 2013 - podsumowanie)

Jury konkursu:
  • p. Elżbieta Kwiatkowska
  • p. Monika Mikunda
  • p. Małgorzata Skrzędziejewska - Cendrowska
  • p. Aneta Wąsowicz –Ciechomska
Dla najbardziej wytrwałych uczestników, którzy wzięli udział we wszystkich etapach przewiduje się nagrody specjalne.

I etap
I grupa – owoce, warzywa o barwie żółtej, pomarańczowej

W grupie żółto-pomarańczowej są: pomarańcze, banany, marchew, brzoskwinie, cytryny, soki pomarańczowe i marchwiowo-owocowe. Zawierają popularny karotenoid, czyli ß-karoten. Odgrywają dużą rolę w wyglądzie włosów, paznokci czy skóry, korzystnie wpływają na wzrok, pomagają chronić nas przed chorobami układu krążenia czy niektórymi nowotworami. Polecane soki z tej grupy kolorystycznej to: pomarańczowe i marchwiowe, przecierowe, owocowo-warzywne.
Temat pracy- Kosz warzyw i owoców o barwie żółtej, pomarańczowej
Technika dowolna ( farby, kredki, kolaż, fotomontaż)
Format prac A3 lub A 2
25.10.13- termin oddawania prac

II etap
II grupa – owoce, warzywa o barwie czerwonej

Do grupy czerwonej należą: pomidory, jabłka, czereśnie, truskawki, papryka czerwona, buraki, owoc granatu, soki jabłkowe, pomidorowe.
Są źródłem antocyjanów, cennego likopenu (jednego z przeciwutleniaczy) oraz wielu witamin. Korzystnie wpływają na pracę serca, mogą pomagać w zapobieganiu niektórym nowotworom. Jeśli nie mamy w domu warzyw lub owoców z tej grupy, skorzystajmy z soków: pomidorowego czy jabłkowego
Temat pracy - Kompozycja w kole ( talerz)
Technika dowolna ( kolaż, fotomontaż, p. kolorowy)
06.12.13- termin oddawania prac

III etap
III grupa – owoce, warzywa białe

Do grupy białej należą: cebula, por, czosnek, cykoria, kapusta pekińska. Są cennym źródłem flawonoidów i allicyny. Działają antybakteryjnie i antywirusowo
Temat pracy – Kompozycja białe na białym, fantastyczny krajobraz
Technika dowolna ( kolaż, fotomontaż, relief, bibułka, krepina, plastelina)
Format prac A3 lub A 2
31.01.14- termin oddawania prac

IV etap
IV grupa – owoce, warzywa zielone

W grupie zielonej znajdują się: szpinak, sałata, brukselka, brokuły, kiwi, rzeżucha, ogórek, agrest, szparagi. Wzmacniają naczynia krwionośne. Są źródłem witaminy C, a także A, E, K i minerałów. Zawierają kwas foliowy, który pomaga przeciwdziałać anemii i jest korzystny w zapobieganiu wadom cewy nerwowej.
Temat pracy - „Fantazyjne oblicza”- portret z warzyw i owoców (wg Arcimboldo)
Technika – kolaż, fotomontaż
Format prac A3 lub A 2
14.03.14- termin oddawania prac

V etap
V grupa – owoce, warzywa barwa fioletowa

W grupie fioletowej znajdują się: bakłażan, aronia, czarne porzeczki, ciemne winogrona. Zawdzięczają swoją barwę antocyjaninie, która ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na kondycję całego organizmu.
Temat pracy - Projekt opakowania, naklejki na karton, butelkę z sokiem + hasło reklamowe
Technika dowolna - praca odręczna lub wydruk (program graficzny)
Format prac A4 lub A3
11.04.14- termin oddawania prac

VI etap
  1. Projekt stroju sportowego
  2. Zdjęcie w stroju sportowym
  3. Projekt ogródka owocowo – warzywnego
Technika dowolna - praca odręczna lub wydruk (program graficzny)
23.05.14- termin oddawania prac
BIP
Rekrutacja 2019/20
 Rekrutacja do klas
  0 i 1 - informacja

 Terminy rekrutacji
 — zarządzenie

 Wniosek o przyjęcie
 do oddziału
 przedszkolnego

 Wzór zgłoszenia do
 klasy 1

 Wzór wniosku o
 przyjęcie do klasy 1

Szkoła Promująca
  Zdrowie
 Wyniki autoewaluacji
 2015

 Prezentacja działań 2015
 Jesteśmy SzPZ
 Sprawozdania z działań
 w latach 2015 - 2019

 Publiczna prezentacja osiągnięć w ramach Szkoły Promującej Zdrowie
 Działania w latach
 2015 - 2019

 Realizacja priorytetów
 Szkoły

 Szkoła Promująca
 Zdrowie

 Bezpieczeństwo dzieci
 na co dzień

 Świadomy rodzic
 prezentacja

 Bezpieczna przerwa
 prezentacja

 Działania szkoły
 prezentacja

 Wyniki autoewaluacji
 prezentacja

Nasze kluby
 UKS Jaguar
 Wydarzenia UKS Jaguar
 Klub Szachowy Hetman
Wagarowicz
 Marzec, kwiecień 2019
 Grudzień, styczeń
2018 - 2019

 Październik, listopad 2018
 Archiwum
Cheerleaderki
Certyfikaty
Certyfikaty
Programy unijne i
  rządowe










6146846 Unikalnych wizyt

Powered by v6.01.8 © 2003-2005 | Sublime by: | Projekt i wykonanie: